You're my moon my stars my day and my night. You have my heart.
Stay by my side, dear Mr. Ai-Jey ♥
A L I A A Z A A I ♥
An oridanary girl :)

Assalamualaikum, Selamat sejahtera! *Shake hand* Know me, Nur Elly Aliah. Am SEVENteen cute young girl. HAHA!

my heart has been captured
by your funny little smile


don't promise me forever
just love me day by day

Template: Elle (blog)
Inspiration: balloon.s
Fonts: toomunch
Icons: defying affection
Lyrics: Funny Little World
Others: colour codes





khasiat coklat. (2011-01-19 / 4:55 PTG)

Assalamualaikum.!
pada petang yang indah ni , aku nak bebel pasal Choki-choki. Ala , coklat pasta yang memang Famezzzz kat kalangan budak2 macam aku ni . haha . ! budak lagi ekh..?
Takkan korang tak pernah tengok kan.? Pernah makan.? Sape tak pernah tu korang memang KuNo okay ? ^_^
tak penah makan , lepas bace ni berambus gi kedai and beli.!
dah alang2 tuh , belikanlah untuk aku sekali yeq ^_^




idk la kan nape sejak akher2 ni , aku suka gilaa dengan benda halah ni.! 
sampai dalam kelas pon aku boleh seludup masuk and makan. :D
jahat sungguh budak ni walaupun Mr. Tan dah cakap 'gula2 itu haram.!' ha , hamek ko..!
tapi hati aku cakap 'gula2 je, choki2 tak pon.' . terbaek punye otak .! 
sebab kenapa aku perlukan choki2 disetiap saat aku dalam kelas . ?
bukak mata hang besaq2 , cek nak tunjokk.!


sebabnya adalaa -->


sebab pertama -->
:: Bila aku makan chokichoki ni, automatik aku tak ngantuk,! setiap kali math n sejarah, MESTI aku akan makan chokichoki aku senyapsenyap.! haha . ! mapoiyh ko nak makan depan2 cegu.? komfem aku kena dduk kat kerusi VVIP depan bilik GPK HEM t ^^.
al-maklumlah , aku ni duduk kat barisan belakang sekali~~ so , senanglah nak makan kan.?
biasanya , yang tahu aku makan choki2 atau gula2 kat dalam tuh cuma sape yang dekat2 aku jeq . lau satu kelas tahu pon , aku tak kesa sebab aku tahu budak2 kelas 3m punye mulot reti diam, asalkan aku huloq2 kan depaa suma :P


sebab kedua -->
:: aku bosan + lapar lau asyik menghdap buku , mendengar bebelan ckgu . haha . ! n makan choki2 dapat mengembalikan ke-fokusan aku untuk belajar. pelik kan.? patutnya makan dalam kelas la dapat mengganggu. haha . whateva la kan. lain orang lain carenya . and ni cara aku. aku shoot sape2 yang cube halang aku. =.=


sebab ketiga -->
:: sebab choki2 tuh aku punye fveret laa . !! jangan banyak tanye nape :D
hahahah :D


dengan itu , kat sini , aku menyediakan FAKTA tentang segala jenis coklat yang aku amek dari tokangbocor ;)


Penyelidik mendapati coklat adalah sumber sejenis bahan anti pengoksidan cetechin yang serupa dengan teh. Kajian yang dijalankan oleh sekumpulan doktor Belanda mendapati coklat itu sebenarnya adalah bahan perasa asli seperti teh mengandungi kompaun yang mampu melindungi kimia dalam tubuh daripada membinasakan sel-sel kita. Kebaikan coklat pula ialah sebagai bahan anti pengoksidan yang berkesan. Kandungan anti pengoksidan tersebut dalam coklat adalah empat kali ganda banyaknya berbanding kandungannya di dalam teh.
fakta ini pula diambil dari blog sorang mina indo , lantak la sape kan.. yg penting ,nie -->

Dalam menjawab pertanyaan bahwa coklat hanya sekedar junk food, kita harus mengetahui khasiat coklat terlebih dahulu. Khasiat coklat itu diantaranya:
1. coklat ternyata berkhasiat membuat umur seseorang menjadi lebih panjang.
2. Mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker. 
3. Mencegah penuaan dini yang bisa terjadi karena polusi ataupun radiasi.
4. Dapat membuat orang tenang dan membuat perasaan menjadi gembira.
5. Menurunkan tekanan darah.
6. Penelitian terbaru menunjukkan bahwa coklat mungkin juga memiliki manfaat untuk mengobati penyakit stroke.
Setelah kita mengetahui khasiat coklat, ternyata coklat sangat bermanfaat bagi kesehatan. Pertanyaannya sekarang adalah apa yang terkandung dalam coklat sehingga membuat coklat bisa bermanfaat bagi kesehatan? Saya akan mencoba memberikan sedikit ulasan berdasarkan data-data yang saya peroleh. Ada baiknya pula kita mengetahui komposisi yang terkandung dalam coklat. 
Berikut komposisi yang terdapat dalam coklat:
1. Asam Stearat (35%) dan Asam Palmitat (25%).
2. Asam Oleat (35%) dan Asam Linoleat (3%).
3. Gula (Sukrosa).
4. Theobromine.
5. Polyphenol.
6. Phenyletylamine
7. Katekin.


Suatu studi epidemiologis telah dilakukan pada mahasiswa Universitas Harvard yang terdaftar antara tahun 1916-1950. Dengan menggunakan food frequency questionnaire berhasil dikumpulkan informasi tentang kebiasaan makan permen atau coklat pada mahasiswa Universitas Harvard. Dengan mengontrol aktivitas fisik yang dilakukan, kebiasaan merokok, dan kebiasaan makan ditemukan bahwa mereka yang suka makan permen/coklat umurnya lebih lama satu tahun dibandingkan bukan pemakan. Diduga antioksidan fenol yang terkandung dalam coklat adalah penyebab mengapa mereka bisa berusia lebih panjang. Coklat mengandung polyphenol dalam jumlah yang cukup tinggi dan bisa berfungsi sebagai antioksidan. Senyawa phenolik ini dapat menurunkan resiko penyakit jantung dengan cara mencegah oksidasi dan pengendapan senyawa lemak dalam darah pada pembuluh darah serta merusak lipoprotein Low Density Lipid (lemak jahat). Fenol ini juga banyak ditemukan pada anggur merah yang sudah sangat dikenal sebagai minuman yang baik untuk kesehatan jantung. Coklat mempunyai kemampuan untuk menghambat oksidasi kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, sehingga dapat mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.Lemak pada coklat, sering disebut cocoa butter, sebagian besar tersusun dari lemak jenuh (60%) khususnya stearat. Tetapi lemak coklat adalah lemak nabati yang sama sekali tidak mengandung kolesterol. Kandungan stearat yang tinggi pada coklat disinyalir menjadi penyebab mengapa lemak coklat tidak sejahat lemak hewan. Telah sejak lama diketahui bahwa stearat adalah asam lemak netral yang tidak akan memicu kolesterol darah. Mengapa? Stearat ternyata dicerna secara lambat oleh tubuh kita dan juga diabsorpsi lebih sedikit. Sepertiga lemak yang terdapat dalam coklat adalah asam oleat yaitu asam lemak tak jenuh. Asam oleat ini juga dominan ditemukan pada minyak zaitun. Studi epidemiologis pada penduduk Mediterania yang banyak mengkonsumsi asam oleat dari minyak zaitun menyimpulkan efek positip oleat bagi kesehatan jantung.Selain itu, Peneliti Univeristas California juga menemukan flavan-3-ols, senyawa yang ditemukan dalam coklat ini dapat menurunkan risiko penyakit kardiovaskular.
ha , bace tuh , COKLAT TAK MENGANDUNGI KOLESTROL okay ^_^
so, sape2 yang memang addict dengan coklat ni kan , tak kesah coklat ape pon, korang jangan tahan keinginan untuk makan semata-mata takut pada kegemukkan.! 
kang tak pasal2 mati kempunan . =.=


thats all for today , thanz for reading n liking ^_^


byeee2